Pin
Send
Share
Send


misk sıçanı veya misk sıçanı (Ondatra zibethicus), cins cinsinden tek tür OndatraKuzey Amerika’ya özgü, orta büyüklükteki bir yarı suda yaşayan kemirgen olup, Avrupa, Asya ve Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde tanıtılmıştır. Misk sıçanı sulak alanlarda bulunur ve çok çeşitli iklimlerde ve çevrelerde çok başarılı bir hayvandır.

Misk sıçanı doğada önemli bir rol oynar ve insanlar için bir besin ve kürk kaynağı olduğu gibi bazen de haşere olur.

Genel bakış ve açıklama

Muskratlar genel anlamda fareler olarak kabul edilebilir, çünkü adapte edilebilir bir yaşam tarzı ve her şeyi bilen bir diyete sahip orta boy kemirgenlerdir. Bununla birlikte, cinslerin üyeleri olan "gerçek sıçanlar" olarak adlandırılmazlar. Rattus. Muskrats, çoğu fare ve sıçan dahil olmak üzere pek çok diğer kemirgenle birlikte Muroidea süper ailesinin üyeleridir ve hamster, lemmings, pack sıçan ve diğerlerini içeren Cricetidae ailesinin bir parçasıdır.

Misk sıçanı daha büyük "sıçanlardan" biridir. Yaklaşık 40 ila 60 santimetre (16 ila 24 inç) uzunluğundadır, bu kuyruğun neredeyse yarısı kadardır ve 700 ila 1800 gramdır (1,5 ila 4 pound). En iyi bilinen sıçan, kahverengi sıçan büyüklüğünün yaklaşık dört katı (Rattus norvegicus)Kuzey Amerika ve Avrupa'da çok sayıda zararlı olarak bulunan ve aynı zamanda evcil hayvanlar ve laboratuar hayvanları olarak da yaygın olanlardır. Muskrats kunduzlardan çok daha küçük (Castor canadensis)yaşam alanlarını sıklıkla paylaştığı kişilerle. Yetişkin kunduzlar 14.000 ila 40.000 gram ağırlığındadır (30 ila 88 pound) (Nowak 1983).

Muskrats göbek biraz daha hafif, orta ila koyu kahverengi renkte, kısa, kalın kürk ile kaplıdır. Kürk, soğuk suya karşı korunmalarına yardımcı olan iki katmana sahiptir. Saçtan ziyade pullarla kaplı uzun kuyrukları vardır ve yüzmeye yardımcı olmak için dikey olarak yassılaştırılmıştır. Karada yürüdüklerinde kuyruk zeminde sürüklenir ve bu onların izlerinin tanınmasını kolaylaştırır. Misk sıçasının adı, kuyruğunun yanında bulunan iki koku bezinden gelir. Muskrat'ın bölgesini işaretlemek için kullandığı güçlü bir "misk" kokusunu yayarlar (Caras 1967; Nowak 1983).

Kemirgenler, çoğu kemirgen gibi, üretken yetiştiricilerdir. Dişiler, her biri 6 ila 8 gencin yılda 2 ila 3 litresine sahip olabilir. Bebekler küçük ve tüysüz doğar ve sadece 22 gram ağırlığındadır (0.8 ons). Güney ortamlarında, genç misketler 6 ayda olgunlaşırken, daha soğuk kuzey ortamlarında yaklaşık bir yıl sürer. Muskrat popülasyonları, diğer bazı kemirgenlerinkiler gibi, düzenli bir yükseliş ve altı ila on yıl arasında yayılan çarpıcı bir düşüş sürecinden geçiyor gibi görünmektedir (MU 2007).

Muskrats'ın yarı sucul hayatı

Muskrat lodge, Maryland, Birleşik Devletler

Muskrats, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nin çoğunda ve kuzey Meksika'nın küçük bir kısmında bulunur. Her zaman sulak alanlarda, tuzlu ve tatlı su bataklıklarında, nehirlerde, göllerde veya göletlerde veya yakınında bulunan bölgelerde yaşarlar. Florida eyaletinde bulunmazlar. Neofiber alleniyuvarlak kuyruklu miskrat veya Florida su sıçanı, nişlerini dolduruyor (Caras 1967).

Muskrats zamanlarının çoğunu suda geçirir ve hem suda hem de suda yarı suda yaşayan yaşamları için çok uygundur. Muskrats 15 dakika boyunca su altında yüzebilir. Contaları ve balinaları gibi vücutları, diğer memelilerinkilerden daha fazla karbondioksit oluşumuna karşı daha az hassastır. Suyu uzak tutmak için kulaklarını kapatabilirler. Arka ayakları yarı perdelidir, ancak yüzme sırasında kuyruk ana itme araçlarıdır (Voelker 1986).

Muskrats normalde erkek ve dişi bir çift ve gençlerinden oluşan aile gruplarında yaşar. Muskrat aileleri, kendilerini ve gençleri soğuktan ve avcılardan korumak için yuvalar kurar. Geniş bir yuva sistemi suya bitişik bir su altı girişine sahip toprağa kazılır. Bataklıklarda, zâviye bitki örtüsü ve çamurdan yapılır. Karlı alanlarda, her gün değiştirecekleri bitki örtüsünü takarak açıklıklarını açık mekanlarına açık tutarlar. Çoğu muskrat zâviye, ilkbahar taşkınlarında süpürüldü ve her yıl değiştirilmeleri gerekiyor. Muskrats ayrıca sulak alanlarda beslenme platformları inşa eder. Aynı zamanda kunduz zâvelerinde yaşayan muskurt bulmak da yaygındır. Muskrats, bataklıkta açık alanların korunmasına yardımcı olur ve bu da su kuşları için habitat sağlamaya yardımcı olur (Nowak 1983, Attenborourgh 2002; MU 2007).

İlkbaharda, misketler genellikle bölge ve potansiyel eşler üzerinde diğer misketlerle savaşır. Bu kavgalarda birçok kişi yaralandı veya öldü.

Muskrats gece veya akşama ve alacakaranlıkta en hareketlidir. Cattails ve diğer su bitki örtüsü ile beslenirler. Kış için yiyecek depolamıyorlar, bazen de sığınaklarının iç kısımlarını yiyorlar veya kunduzların sakladıkları yiyecekleri çalıyorlar. Bitkisel materyaller diyetlerinin yaklaşık yüzde 95'ini oluşturur, ancak tatlı su midye, kurbağa, kerevit, balık ve küçük kaplumbağalar gibi küçük hayvanları da yerler (Caras 1967; Nowak 1983).

Muskrats, vizon, tilki, çakal, kurt, vaşak, ayı, kartal, yılan, timsah ve büyük baykuş ve şahinler de dahil olmak üzere birçok hayvan için önemli bir besin kaynağıdır. Su samuru, yapışan kaplumbağalar ve turna gibi büyük balıklar bebek misketlerine avlanır. Kış aylarında, caribou ve elk bazen diğer yiyeceklerin az olduğu zamanlarda miskrat pansiyonlarını oluşturan bitki örtüsünü besler (MU 2007).

Muskrats ve insanlar

Fransa'da Muskrat

Muskrats bazen insanlar için bir besin kaynağı olmuştur. Misk sıçanı etinin tavşan veya ördek gibi tadı olduğu söylenir. Detroit'teki Roma Katolik Başpiskoposunda, Katoliklerin balık hariç et yemenin yasak olduğu Çarşamba ve Lent Cuma günlerinde Muskrat tüketmelerini sağlayan uzun zamandır devam eden bir dağıtım vardır. Misk sıçanı suda yaşadığından, bu durumda balık gibi kabul edilir (Lukowski, 2007).

Amerikan yerlileri, muskrat'ı çok önemli bir hayvan olarak görüyorlar. Bazı Kızılderili yaratılış mitlerinde, diğer hayvanlar görevde başarısız olduktan sonra, dünyanın yaratıldığı çamuru ortaya çıkarmak için ilkel denizin dibine dalan miskrattır. İsim misk sıçanı Fransızca konuşan Kanadalılar miskratı çağırırken, Cree dilinden geliyor. fare bıçağı (Musgrave 2007; MU 2007).

Muskrat kürkü çok ılık ve kalitelidir ve yirminci yüzyılın başlarında Amerika Birleşik Devletleri'nde kürkleri için misket tuzakları önemli bir endüstri haline geldi. O zamanlar, misketler Avrupa'ya kürk kaynağı olarak tanıtıldı. Kuzey Avrupa ve Asya'ya yayıldılar. Belçika ve Hollanda gibi bazı Avrupa ülkeleri misk sıçanını imha edilmesi gereken bir haşere olarak kabul ediyor. Bu nedenle hayvan nüfusu düşük tutmak için tuzağa düşürülür ve avlanır. Misk sıçanı bir zararlı olarak kabul edilir, çünkü yuvalanması, hendeklere zarar verir ve alçakta yatan bu ülkelerin taşkınlıktan korunmalarına bağlı olduğunu gösterir. Muskrats da bazen mısır ve diğer çiftlik ve bahçe bitkilerini yer (Nowak 1983).

Muskrats, doğal ortamlarının çoğunda ve tanıştıkları alanlarda gelişmeye devam ediyor. (Güney Güney Amerika’ya da tanıtıldılar.) İnsan faaliyeti nedeniyle birçok sulak alan habitatı ortadan kaldırılırken, kanalların veya sulama kanallarının inşasıyla yeni miskrat habitatı yaratıldı ve miskrat ortak ve yaygın. Kömür madenlerinden akan kükürtlü suyu içeren akarsularla birlikte yaşayabilirler. Balıklar ve kurbağalar bu tür akarsularda yok olurlar, ancak misketler sulak alanları gelişip işgal edebilir. Muskrats ayrıca avcılarının bazılarının insan tarafından azaltılmasından da faydalanır (Nowak 1983).

Referanslar

  • Attenborough, D. 2002. Memelilerin Hayatı. Princeton, New Jersey: Princeton Üniversitesi Yayınları. ISBN 0691113246.
  • Caras, R. 1967. Kuzey Amerika Memelileri. New York: Galahad Kitapları. ISBN 088365072X.
  • Lukowski, K. 2007. "Muskrat aşk? Bu aşağılık alan için Oruç bir şey." Detroit Başpiskoposu Resmi Web Sitesi. 11 Kasım 2007 tarihinde alındı.
  • McMaster Üniversitesi (MU). 2007 Misk sıçanı. ScienceMcMaster. 11 Kasım 2007 tarihinde alındı.
  • Musgrave, P. 2007. Muskrat dünyayı nasıl yarattı? Muskrat.com. 11 Kasım 2007 tarihinde alındı.
  • Nowak, R. ve J. Paradiso. 1983. Walker'ın Dünya Memelileri. Baltimore, Maryland: John Hopkins Üniversitesi Yayınları. ISBN 0801825253.
  • Voelker, W. 1986. Yaşayan Memelilerin Doğal Tarihi. Medford, New Jersey: Plexus Yayıncılık, Inc. ISBN 0937548081.

Pin
Send
Share
Send